Archiprix España
Español English

Introduction. Analysis
Introduction. Analysis

Ground Floor and Basement. Axonometric view
Ground Floor and Basement. Axonometric view

First and Second Floor. Facades and Section
First and Second Floor. Facades and Section

Thrid floor and Roof Plan. Constructive Section
Thrid floor and Roof Plan. Constructive Section

Model. General Perspective
Model. General Perspective

Model. Isolated Structure
Model. Isolated Structure

Three Spaces Image. Plattforms and Walkways
Three Spaces Image. Plattforms and Walkways

Patio Image. Open public space
Patio Image. Open public space




ÍNDICE DE PROYECTOS
 
SCAFFOLD CENTRE
Universidad de Malaga
ARCHITECTURE

Creation and Training Centre
The Historic Centre of Malaga contains numerous urban and empty buildings in ruin. This proposal aims to promote the rehabilitation of the city centre to strengthen the idea of Malaga as an open and cultural city. For this, it is necessary to link the urban voids of the IX century to the city and interests of the XXI century. The proposal also seeks to generate a 'complaint' about these demolition / replacement / alteration actions over buildings that are destroying Malaga’s heritage.

The considered area corresponds to a plot located in the Historic center of Malaga (Andalusia, Spain). Putting into use these obsolete maintaining a social commitment: CREATION AND TRAINING CENTRE

The project is conceived as a structure, a SCAFFOLD that is inserted into the existing façades and consolidates it structurally. This structure is inhabited by platforms, which contains enclosed spaces of different functional uses, versatile and flexible. The walkways are responsible for the connection between platforms. They are inserted strategically as 'bridges' between different parts of the building and setting deliberate paths.

These structures are arranged around a public courtyard on the ground floor that unifies the space. In both cases the courtyard is a focal point in direct contact with the rest of the building and connected to the platforms through walkways, which are understood as a continuity of the street. The ground floor is configured as a large public space of the city, an area composed of folds of ramps slopes.

It is appreciated that the walkways and the platforms end up turning to the public space of the courtyard. And vice versa, from the square we can observe the activity, constituting a strong relationship between walkways, platforms and public space.

The intended goal of creating a public space that generates new activities and relationships is achieved.