Archiprix España
Español English

View of Santa María de Eunate
View of Santa María de Eunate

Site plan. Red line: The St. James' Way
Site plan. Red line: The St. James' Way

Groundfloor plan and diagrams of the project
Groundfloor plan and diagrams of the project

Northwest elevation
Northwest elevation

Cross section and views of the Interpretation Center
Cross section and views of the Interpretation Center

Sections
Sections

Groundfloor plan with brick work details
Groundfloor plan with brick work details

The section and the axonometric view show constructive solutions of the brick
The section and the axonometric view show constructive solutions of the brick

Model photographs
Model photographs




ÍNDICE DE PROYECTOS
 
HOSTEL AND INTERPRETATION CENTER ON THE ST. JAMES' WAY
Universidad de Zaragoza
ARCHITECTURE

Architectural intervention next to Santa María de Eunate, romanesque church of the 12th century
The project is located on the Saint James’ Way, next to the Church of Santa María de Eunate, in the geographic center of Navarra, isolated in the countryside: A hostel and interpretation center that arise from the need to create a space to rest and have a place for the meeting and the understanding of the Way as a link between cultures.

Understanding the environment made it possible to delimit the outdoor spaces through a new built volume. Flanked by vegetation, the Church is not discovered until the end, when it appears suddenly. Then, after having visited the Church, the project is placed on the descent towards the Robo river, under the shadow of the big poplars.

It is conceived as an element that is part of the topography of the place and is written on the earth with a ceramic calligraphy. It is defined as a monolithic element that contains the unevenness, arising as an excavated piece. The building takes advantage of the topography to be semi-buried and preserve the Church as the protagonist.

A clear strategy is proposed through a unitary system in which the atmosphere is given by the ceramic walls that organize the spaces. Factory work is used as the main material, reinterpreting the traditional architecture of the Church. The brick adopts different constructive solutions depending on the need, forming the different types of walls, columns, slabs and the roof.

A study is carried out in order to obtain a piece on which the project is based. The result is a manual ceramic brick whose proportion (360 x 120 x 36 mm) responds to the size of the wall and the columns and marks the horizontality of the project.

It cannot be forgotten, eventually, that what is wanted is a link with a church of the 12th century. To take advantage of its heritage, serving as a counterpoint to its location. To become part of the landscape, live with it, change with it and be part of its material, color and texture.