Archiprix España
Español English

Main entrance.
Main entrance.

Landscape & territory (approaches).
Landscape & territory (approaches).

An irrigation canal, a poplar grove and eight memory lines.
An irrigation canal, a poplar grove and eight memory lines.

The ashes wood and a walk between this side and the other.
The ashes wood and a walk between this side and the other.

Wall F. Burial site / bronze side (Entrance for the living).
Wall F. Burial site / bronze side (Entrance for the living).

A resonance box (multi-confessional hall).
A resonance box (multi-confessional hall).

Burial path or a walk into a poplar grove (multi-confessional hall entrance).
Burial path or a walk into a poplar grove (multi-confessional hall entrance).

Graveyard in the meadow.
Graveyard in the meadow.




ÍNDICE DE PROYECTOS
 
THE DREAMY MATTER
University of Granada
ARCHITECTURE,LANDSCAPE DESIGN

Graveyard in ‘Churriana de la Vega’, Granada.
This project arose from the need of the town Churriana de la Vega to relocate the old graveyard to a new site due to urban and population development. The chosen site is situated in the ‘vega’ of Granada, a fruitful meadow cultivated for centuries because of the ingenious irrigation canals created during the Muslim era. The ‘vega’ (meadow) is formed by small parcels demarcated and fed by those irrigation canals, called ‘acequia’. The result is a horizontal landscape where the trees and plantations appear and disappear with the rhythms of the seasons.
The project assimilates the main elements offered by this landscape in order to answers the needs of the people, while preserving these elements.
An old and disused irrigation canal is restored and supplies water to the place and becomes a boundary.
The poplar plantations form vertical landmarks of the vega. The project uses the poplars like a symbolic reference and to create a space of seasonal shade.
Bronze has been used by several ancient cultures to create grave goods and funeral objects. It’s a long-lasting material and is able to reflect the passage of time in the form of lights and shadows. That’s why the closure of all the different systems of burial are made with bronze.
The project uses the slope of the new location (4 metres) to create two different areas: one dedicated to funeral rites and the other to the rest of the services (cafeteria and so on).
The project portrays the encounter between life and death by the landscape.